epaselect epa08479378 An Activist places one hundred and ten crosses, as a way of denouncing the errors made by the Government in managing the coronavirus crisis, during a protest organized by the NGO Rio de Paz, on Copacabana beach , Rio de Janeiro, Brazil, 11 June 2020. EPA-EFE/ANTONIO LACERDA

-Трендот на користење на државно земјоделско земјиште е засилен во последниве години. Во две години имаме издадено околу 6.000 хектари земјоделско земјиште. Самиот земјоделец кога аплицира за државно земјоделско земјиште аплицира со програма и бизнис план каде што опишува што ќе сади и одгледува. Во зависност од тоа што ќе одгледува ќе зависи и должината на закупот, изјави во „Утрински брифинг“ на „Слободна ТВ“ Никица Бачовски, кој додава дека сето тоа понатаму се проверува со цел да се избегнат евентуални малверзации.

На мекедонската економија и требаат нови кланици, млекари и преработувачки капацитети.

-Во изминатиот период воведовме некои новини – никогаш порано сточарите да успеајат да добијат земјиште за производство на сточна храна. Сега тоа ние им го обезбедивме, распишавме посебен оглас за сточарите.

Инвестициските огласи се друга приказна. Таму условот за да го добиеш земјиштето е во рок од 5 години да изградиш преработувачки капацитет. Тука ефектите допрва ќе се видат. На тие 2.200 хектари и понудената инвестиција од 11,5 милиони евра во наредните пет години, ние ќе имаме нови кланици, нови откупни центри, нови млинови, нови млекари, нови преработувачки капацитети. Тоа е тоа што и треба на македонската економија и земјоделието – додадена вредност на основниот производ. Значи не е доволно само да квантизираме, многу е важен и задоволувачкиот извоз.

Европа и светот сакаат конзервирана храна од Македонија – пиперчиња, ајвар, корнишони, печурки. Во тоа е иднината. Денес ако видите македонските производи бележат раст на цената. Со исплатата на субвенциите и долговите кои ги сведовме на минимум значеше и рентабилност на македонскиот земјоделец, кој што денес има многу поголем пристап до европските фондови, изјави Никица Бачевски, шеф на кабинетот на министерот за земјоделство.