Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски денеска во Тутунскиот комбинат – Прилеп одржa редовен состанок со откупувачите на тутун.

417518063_925696715590832_1475088137431203341_n

-Кога се сака, и кога се има разбирање можеме се’. Нашите заложби и борбеноста на тутунарите дадоа резултат. Зголемена цена за 35 денари која ја почитува маката на тутунарите. Како и секоја година, навремено уште пред почетокот на бербата и откупот разговараме со откупувачите и тутунарите. Уште тогаш, од првиот состанок барам и инсистирам за фер и праведна цена на тутунот. Соработката меѓу откупувачите и производители земјоделци мора да постои, порача Николовски на средбата.

417438211_925696752257495_7459304833243780746_n
– Овде во Прилеп договоривме дека и другите откупувачи ќе ја следат зголемената цена, и најдоцна до утре сите ќе направат анекси на договорите. Заедно можеме повеќе, повеќе резултати за сите земјоделци, информираше тој.

417528913_925696802257490_8055444140233534713_n
Откупот на тутунот законски ќе трае до крајот на февруари. Реколтата се проценува на 13 000 до 15000 тони.