“Го одбележуваме празникот: Националниот ден на Власите 23-ти мај, под исто знаме со сонцето кое не грее сите подеднакво, а кое ги обединува сите Власи, посакувам во иднина нашиот ден да го прославивме со радост под европското знаме. Македонија е пример на Балканот и во Европа за тоа како треба да се негуваат различностите. Власите се најголем пример за соживот, имаат дадено значаен придонес во историјата, културата и во општествениот живот, како и во изградбата на нашата заедничка татковина. Ова треба да биде најголем аргумент за тоа, зошто Македонија треба да биде дел од европското ѕвездено небо, кое што го посакуваме сите.

Нека ни е за многу години празникот, секогаш да го славиме во мир и разбирање, нека е вечен 23 мај, Националниот ден на Власите!

Ti multsa anj Dzua 23 di mai, Dzua Natsionalâ a Armânjlor!

Демократски сојуз на Власите од Македонија, Претседател – Никола Бабовски