Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира дека имало вкупно 1.881 повик на единствениот повикувачки број за итни случаи 112 во ЦУК во последното деноноќие, од кои реални повици биле 60,39 %, а 39,61 % биле за други потреби на граѓаните, што не биле итни. Кон полицијата биле упатени 62,57 %, кон итната медицинска помош 29,75 %, а кон пожарникарите 4,91 % од реалните повици кон 112 во ЦУК. Инаку, имало 754 повици за итни случаи на 112 во ЦУК, што е вкупен збир од оние што биле за комбинирано решавање од реалните повици (2,77 %) и на тие што се именувани како неитни повици (39 %). Сите тие биле предмет на примање, на обработка во ЦУК, а и на директно координирање за нивно решавање со институции и служби во Системот за управување со кризи (СУК).

Шест пожари на отворено се регистрирани во последното деноноќие и сите се изгаснати, а од вчерашните активни пожари нема. Пожарникарите интервенирале за гаснење во: општина Сарај, кај с. Лака (горела дива депонија); општина Карпош, во реонот на средно Нерези (ѓубриште); општина Кичево кај с. Колари (стрниште и ѓубриште); општина Велес, во близина на с. Ногаевци (ниска вегетација); општина Куманово; кај Градските гробишта покрај улицата Перо Чичо (ниска веетација) и во општина Струмица во полето кај с. Баница (гореле дива депонија, трска и ниска вегетација).

ЦУК превентивно потсетува дека при прошетките во природа граѓаните може да имаат можност да се сретнат со змии, па, иако во ретки случаи, може дури и да бидат гризнати од овие влечуги. Во таков случај и по права самопомош, корисно е да се јават на 112 во ЦУК, при што ќе бидат поврзани со итната медицинска помош. Ако змијата е отровна, покрај правилната прва самопомош, мнгоу е важно и за што пократко време да се добие и медицински третман.

Внимателно во природа попладне, најавени се локални изолирани поројни врнежи со громови и молњи. Препорачливо е при такви случаи да не се престојува на отворен простор и под осамени дрвја.

Сите итни случаи се пријавуваат на единствениот повикувачки број за итни случаи 112 во ЦУК, особено кога граѓаните имаат животозагрозувачки ситуации. Истовремено, ЦУК информира дека е корисно да се следат препораките и информациите од медиумите за превенција, а и за реагирање при итни случаи.