Од Министерството за здравство информираат дека во текот на вчерашниот ден аплицирани биле вкупно 2.798 дози вакцини, од кои 745 како прва доза, 1.999 се ревакцинации, а 54 граѓани примиле трета доза вакцина.

Заклучно со 7 октомври вкупно се вакцинирани 793.987 граѓани, ревакцинирани се 745.415, а трета доза примиле 625 граѓани. 53% од граѓаните над 40 годишна возраст се ревакцинирани, а 33% од популацијата од 18 до 39 години примиле барем една доза вакцина.

Опфатот со вакцинација со една доза вакцина, на полнолетната популација е 47% ,а со две дози опфатени се 44% од граѓаните над 18 години.

Според бројот на аплицирани вакцини, 38% од целата популација во нашата земја е вакцинирана, а 35% од популацијата во државата примила две дози вакцина, информираат од ресорното министерство.