Лидерот на Демократската унија за интеграција Али Ахмети нема да прифати кандидатура за претседател на државата, смета техничкиот премиер Талат Џафери.

-Господинот Ахмети има мисија, а не е претендент за функција колку што знам. И мислам дека нема да прифати да биде кандидат. Нема потреба тој да покажува кој е и колку е после 50 години свој придонес во нештата во оваа држава, и за оваа држава и за граѓаните во оваа држава. Така што, негова мисија е Европа, Европска унија и си работи на таа мисија, рече Џафери при денешната посета на кампусот на Универзитетот „Мајка Тереза” во Скопје.

Џафери смета дека не е приоритет на Ахмети натпреварот по однос на носењето на функција.