Пандемијата на коронарниот вирус нема да биде зад нас до 2024 година, предвидува Pfizer.

Ковидот потоа би можел да стане ендемска болест, што значи дека наместо глобална вонредна состојба, ќе стане постојано присуство што предизвикува регионални епидемии на инфекција слична на грип низ целиот свет, рекоа претставници на Pfizer.

Компанијата изјави и дека очекува следната година да има профит од 31 милијарда долари поради производство на вакцини.

Вакцините прилагодени на посебни варијанти, доколку е потребно, би можеле дополнително да ја зголемат продажбата во 2022 година.