Земјава минатата 2023.година може да се пофали со рекорден извоз на зелка – 29.9 милиони евра во 2023 година, со просечна цена од 0.47 евра по килограм, што е највисока цена досега.

417595698_948313983329105_2753993762370221686_n
За разлика од 2016 година кога извозот беше 15,4 милиони евра со просечна цена од 0.23 евра по килограм.
Македонската зелка се продавала на 27 пазари низ целиот свет, а највисока извозна цена е постигната во Финска и Норвешка.