Германија воведува нова обврска за невработените. Новата регулатива е особено наменета за спречување на долги периоди на невработеност.

Германската федерална држава Северна Рајна-Вестфалија во моментов планира нова обврска за невработените. Мерката има за цел да го намали бројот на млади и долгорочни невработени лица, напишани се германските медиуми.

Стапката на невработеност во Германија расте, особено на преминот на годината. Така е дури и оваа година. Според тековните податоци, скоро 2,8 милиони луѓе немаат постојана работа. Тоа е околу 189,000 повеќе отколку во исто време минатата година.

Службата за вработување постојано размислува како да го намали бројот на невработени. Федералната провинција Северна Рајна-Вестфалија во моментов планира нова мерка заснована врз моделот од Австрија.

Оваа нова посветеност на невработеност може да се спротивстави на сегашната тешка економска состојба со недостаток на квалификувани работници и многу млади возрасни без обука. Се зборува за воведување на гаранции за обука.

Затоа, граѓаните под 25-годишна возраст кои не можат да најдат место за обука, треба да завршат десетнеделна обука за подготовка на кариера.

Во тој период, агенцијата за вработување се обидува да ги пласира учесниците во релевантни компании. Ако нема договор помеѓу компанијата и младо лице, тоа ќе започне со обука во рамките на компанијата во образовна институција.

Во моментов Северна Рајна-Вестфалија сè уште испитува дали може да се спроведе таква обврска. За разлика од Австрија, во моментов има само задолжително професионално образование за помалку од 18 години без никаква обука. Од една страна, постои надеж дека оваа мерка ќе го намали недостатокот на квалификувани работници.

Според очекувањата, со помош на обука за обука, можно е да се вработат до 20,000 нови квалификувани работници годишно.

Од друга страна, зголемувањето на квалификациите за обука на млади луѓе на 25 години би значително полесно да се влезе во работниот век и во исто време да се намали ризикот од долгорочна невработеност.