Пратеничката на СДСМ од Кавадарци, Даниела Колева, на својот профил поентираше дека упадот во Собранието на 27 април 2017 бил наводно мотивиран од таканаречената „Тиранска платформа“ и изборот на Талат Џафери за претседател на Собранието, а вчера на првата седница од новиот парламентарен состав бил изгласан Африм Гаши од Алтернатива за нов спикер со поддршка од ВМРО-ДПМНЕ.
„Уставобранителите, за што поточно го направија упадот и тепаа пратеници во Собрание на 27 април, што сакаа да спречат. Истото што сакаа да го спречат, се случи денес со најголема поддршка од нивниот лидер, има ли некаква логика тоа што го направија од денешен аспект“,прашува Колева.
Инаку ниту еден пратениците на СДСМ вчера во Собранието не зема збор додека се избираше Гаши за претседател. На говорницата „доминираа“ главно народните избраници од Левица. Пратениците на СДСМ, поради тоа, од луѓе од свои редови беа наречени „ќутолози“.