Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, се обрати и присуствуваше на потпишувањето на договорот за реконструкцијата на двата студентски дома „Стив Наумов“ и „Кузман Јосифовски-Питу“, во Скопје.

Договорот го потпишаа министерот за образование и наука, Јетон Шаќири, и економскиот оператор, кој ќе ги изведува градежните активности. Реконструкцијата е рамките на проектот за енергетски ефикасна рехабилитација на студентските домови во Република Северна Македонија, кој се реализира со средства од Германската развојна банка (KfW) од 20 милиони евра и грант од 5 милиони евра преку Програмата за регионална енергетска ефикасност за Западен Балкан на Европската Унија.

Премиерот Ковачевски истакна дека проектот предвидува целосна реконструкција на сите 9 државни студентски дома во Скопје, Прилеп, Битола, Штип и во Охрид.

„Со овие капитални инвестиции на дело покажуваме дека позитивните промени се возможни и решаваме децениски горливи прашања затоа што имаме соработници и поддршка од држави во Европската Унија за реализација на конкретни проекти за студентите. Оваа Влада континуирано работи на подигнување на студентскиот стандард затоа што знаеме дека студентите се иднината и движечката сила на нашата држава. Стипендиите за студентите од 2021 година се изедначени на ниво од 6.050 денари месечно, што значи пораст во однос на тоа што претходно се доделуваше како износ од 3.300, 4.000, 4.400 денари. Вкупниот годишен буџет за оваа намена – доделување студентски стипендии – се зголеми 65 %. Ако претходно на годишно ниво се исплаќаа 117 милиони денари, во 2021 се исплатија 179 милиони денари и овој тренд продолжи и во 2022 и 2023 година. Воведовме нови категории студентски стипендии во 2022 година и таа изнесува и до 18.000 денари месечно, за оние што се запишани на додипломски студии од областа на земјоделските, шумарските и ветеринарните науки на јавните и на приватните универзитети и високообразовни установи во земјата. Првпат воведовме субвенциониран оброк за студентите. Во согласност со Законот за субвенционирниот студентски оброк доделуваме финансиски средства на сите редовни студенти на додипломски студии на државни и приватни високообразовни установи, кои се државјани на нашата земја, тоа се 30.000 студенти, кои добиваат вкупен месечен износ од приближно 3.000 денари”, истакна Ковачевски во своето обраќање.

Министерот за образование и наука, Шакири, истакна дека сите досегашни процедури за реализација на проектот ги водевме во согласност со правилата на Германската развојна банка.

„Во согласност со утврдената динамика, реконструкцијата на студентските домови ќе се одвива во три фази. Во првата фаза почнуваме со студентските домови ‘Стив Наумов’ и ‘Кузман Јосифовски-Питу’ во Скопје, а нивната реконструкција е предвидено да трае 18 месеци и за оваа фаза денеска потпишуваме договор со економски оператор, кој достави најповолна понуда. Притоа предвидена е промена на водоводната инсталација во домовите и отстранување на причините за појава на влага во објектите, промена на комплетната електрична инсталација и поставување енергетски ефикасни ЛЕД-светилки, промена на инсталацијата за греење, комплетна промена на санитаријата, изработка на енергетски ефикасни фасади на објектите, поставување фотоволтаици за производство на електрична енергија. Она што особено сакам да го нагласам е опремувањето соби за студенти со посебни потреби. Би сакал да изразам искрена благодарност до сите што придонесоа овој значаен проект да дојде до фаза на реализација“, рече Шаќири.

Заменик-амбасадорот на Германија, Ото Граф, истакна дека Германија силно ја поддржува Северна Македонија во нејзините напори за декарбонизација.

„Енергетската ефикасност е клучен елемент на климатската агенда. Затоа KfW и WBIF обезбедуваат средства за рехабилитација на студентските домови во државна сопственост. Овој процес на рехабилитација исто така ќе обезбеди вредни увиди како да се направат постојните јавни згради енергетски поефикасни“, рече Граф.

Вршителот на работи амбасадор на Делегацијата на ЕУ во Скопје, Штефен Худолин, истакна дека следејќи ги зелената агенда и економскиот план за инвестиции, Комисијата ги претвора климатските промени и предизвиците поврзани со животната средина во можности за сите области на политиките и ја прави транзицијата правична и инклузивна за сите.

„ЕУ продолжува со својата посветеност да го поддржува македонскиот енергетски сектор фокусирајќи се притоа на енергетската ефикасност како инструмент со кој ќе се забрза декарбонизацијата. Со средства обезбедени од инвестициската рамка на ЕУ за Западен Балкан, германската влада и KfW, како ‘Тим Европа’, ние работиме на тоа да им обезбедиме на студентите подобри услови за живеење и да го подобриме нивниот квалитет на живот“, изјави Худолин.