Претседателот на СДСМ Димитар Ковачевски денеска во одговор на пратеничко прашање истакна дека ЕУ е единствен концепт и алетрантива која што на нашите ѓраѓани им обезбедува држава, економски просперитетна, држава со социјална правда и држава со владеење на демократијата.

Нашите граѓани тоа го заслужуваат и тоа го сакаат и нашите сегашни и идни генерации заслужуваат да живеат во европска држава, ама европска држава тука дома, а не во европска држава во туѓина. Најголема опасност на тој европски пат е токму вашата партија Левица, која што со својата антиЕУ и антиНАТО реторика, со својата популистичка и пироманска реторика за антизападни интеграции на државата, без при тоа да понуди било каков концепт или алтернативна за државата, преку тој популизам го загрозува европскиот пат на државата и што е уште поопасно е што во тој популизам го имате земено во заложништво и претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, со оглед на тоа дека е слаб, без став и без визија. Затоа гледаме идеолошко обезличување на ВМРО-ДПМНЕ каде на јавна сцена кажуваат дека се континуитет на Ванчо Михајлов, којшто е докажан соработник на фашистичкиот режим, истакна претседателот Ковачевски, во одговор на пратеникот Крмов од Левица.

Претседателот Ковачевски нагласи дека граѓаните треба да бидат свесни дека тоа го загрозува европскиот пат на државата и тоа ја загрозува европската иднина и европскиот животен стандард на нивните деца и на нивите внуци.

Но, во државата и овде во Парламентот постојат доминантни политички сили, кои што се прогресивни и кои нема да дозволат вие и вашата партија и вашите коалициони партнери да застанаете на тој пат, порача претседателот на СДСМ Димитар Ковачевски од собраниската говорница во одговор на пратеничко прашање.