Грчкиот парламент нема да ги ратификува трите меморандуми од договорот од Преспа сè додека не постои целосно усогласување со одредбите. Воедно, најави дека отстапувањето од Договорот ќе донесе последици и на европскиот пат на Македонија и во билатералните односи, рече грчкиот премиер Кирјакос Мицотакис во интервју за грчката телевизија „Скај“.

Трите меморандуми се однесуваат на процесот на пристапување на Северна Македонија во ЕУ, економската соработка меѓу Грција и Северна Македонија и надзор над воздушниот простор.

„Жал ми е што господинот Каселакис ги усвојува најлошите навики на својот претходник. Ги истакнав проблемите од договорот од Преспа бидејќи тој ги утврдува термините македонски и македонски јазик. Ја предупредив и новата влада во Скопје со јасна изјава дека секое отстапување од договорот од Преспа ќе има сериозни последици и во односот со нас и во однос на патот кон Европа. Во однос на меморандумите, СИРИЗА сега бара да ги ратификуваме меморандумите и да го откажеме најосновното оружје што го имаме за почитување и спроведување на договорот. Она што СИРИЗА од нас го бара е чин што ги достигнува границите на апсурдноста“, рече Мицотакис.

Во однос на постапката на лидерот на грчкото решение, Кирјакос Велопулос, да го скине договорот од Преспа на собраниската говорница, рече и дека не сака да ги коментира „патриотските испади на Велопулос, кој има направено кариера врз овие прашања“ и истакна дека граѓаните сфаќаат што значи „одговорен патриотизам и кои се патриоти во пракса“.