Либерално-демократската партија „ја поздравува“ најавата на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и мандатар во наредната влада, Христијан Мицкоски, да остане на Одлуката за укинување на економските директори во клиниките и еден Клинички центар.

Потсетуваат дека за истото ЛДП се залагаше и во претходната Влада, а истата веќе има донесено Одлука за имплементација.

„Имено, се работи за позајмица на една од програмските определби на ЛДП, која е дел од мноштвото партиски програми за која партијата активно се залага, истакната на голем број настапи на партиските функционери и претставници во Собранието.

ЛДП уште во 2011-та година посочи на придобивките од воведувањето на радикална реформа во гломазните, неефикасни и скапи државни институции, што значи намалување на бројот на пратеници, кратење на министерства и спојување на институциите од слични сфери“, велат од партијата.

Потсетуваат дека со ваквата реорганизација и рационализација на државниот апарат се добива оптимизиран и ефикасен државен систем, од кој бенефит ќе имаат граѓаните.

„Недозволиво е граѓаните да штедат, а политичарите и институциите да живеат во благосостојба. Во Собранието, остануваме да се бориме за Македонија да стане една изборна едница со отворени листи за избор на советници за поквалитетни претставници на граѓаните, намалување на паушалите на членовите во управните и надзорните одбори во кои истите се екстремно високи и укинување на функцијата заменик директор. Го потсетуваме Мицкоски покрај мерките за намалување на бројката на пратеници, директори, укинување на заменици директори и членови на управни одбори, да размислува и на темата за воведување на една изборна единица на територија на целата држава. Со воведување на една изборна единица и отворени листи значително ќе се подобри и ќе се рационализира изборниот систем“, се истакнува во реакцијата на ЛДП.

Додаваат дека ЛДП, како современа и отворена партија на идеи, нема да бара благодарност туку доследност доколку се позајмат квалитетни решенија од нашите програми од страна на ВМРО-ДПМНЕ, затоа што кога се работи за доброто на граѓаните, сите цели и напори стануваат заеднички.