Секторот за внатрешни работи (СВР) во Велес поднесе кривична пријава против 27-годишен жител на Неготино, обвинет за низа кривични дела вклучувајќи закани и предизвикување пожар во домот на неговите родители. Односите меѓу него и родителите биле конфликтни, а тој претходно добил судска забрана за приближување до нивниот дом.

Според извештаите, М.А. (27) е обвинет за „загрозување на сигурноста“ поради упатени закани кон своите родители, за „предизвикување општа опасност“ поради двапати предизвикан пожар, и за „неизвршување на судска одлука“ бидејќи не ја почитувал судската мерка за забрана за приближување. Случаите се случиле откако бил неправомерно присутен во близина на домот на своите родители, што директно довело до инцидентот со пожарот.