„Нема да ги наречам историски изборите, не мислам дека сите избори се историски, но да предупредам на една опасност од главната опозициона партија која нуди враќање назад. Ни еден договор од овие што не направија дел од нормалниот свет не им чини“ рече претседателот Стево Пендаровски на граѓанскиот митинг во Прилеп.

Тој додаде дека опозицијата 23 години по Рамковниот договор сака да го менува договорот кој спречи војна, дека сака да го менува и Преспанскиот бидејќи им пречи Северна само за доаѓање на власт, а не и за примање на фунцкионерска плата од истата Северна.

„Дилемата е јасна, понудите кои ги имате се јасни, тоа се црно и бело. Очекувам масовна мобилизација за гласање уште во првиот круг“ рече Пендаровски.

Претседателот додаде дека опцијата за која се застапува и зад која цел живот бил не може да ја однесе Македонија во балканска кал, туку ја носи во просперитетна европска средина.

„Македонија не смее да се враќа назад, само напред и заедно со вас“ рече Пендаровски.