МАКЕДОНИЈАМеџити: Нов дигитален рендген-апарат за Институтот за радиологијаОбјавено пред 34 минути – 15 јануари, 2024Од А. O. / Макфакс

Министерот за здравство, Фатмир Меџити, денеска, го посети универзитетскиот Институт за радиологија по повод новиот дигитален РТГ-апарат за динамички флуороскопски и радиографски снимања на деца во оваа установа.

„Инсталирана и завршена е техничката обука за користење на апаратот. Набавен е од Министерство за здравство во вкупна вредност од 23 милиони денари. РТГ-апаратот е неопходен за најмладите пациенти и особено важен за дијагностиката. Ваков сличен апарат имаше и претходно на кој во просек се работеа речиси 3.000 прегледи за најмладата популација од 0 до 14 години.

Установата исто така доби и мамомат со томографија и стереотаксична биопсија, како и ехо-апарат со еластографија, кои се важни за рана дијагностика на ракот на дојката. Ова покажува дека водиме грижа за рано детектирање и превенција од ваков тип малигно заболување“, изјави Меџити.