Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, денеска, заедно со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски присуствуваше на потпишувањето на договорот за избор на консултантска компанија за отпочнување постапка за изградба на откупно-дистрибутивни центри во Струмица и Ресен, каде имаше обраќање.

николовски

Новите откупно-дистрибутивни центри во Струмица и Ресен ќе бидат клучни во обезбедувањето на стандардизирано производство, сортирање, пакување, складирање и подготовка за преработка на земјоделските производи.

„Со денешното потпишување на договорот, се преземаат подготвителни активности за реализација на два откупно-дистрибутивни центри во нашите најголеми производствени региони, Струмица и Ресен, кои заедно со новата логистичко-дистрибутивна платформа во Скопје ќе создадат услови за воспоставување на национален систем за дистрибуција на храна“, истакна премиерот Димитар Ковачевски, во своето обраќање на настанот, заблагодарувајќи се на поддршката на Светска банка во износ од 46 милиони евра.

„Со реализација на овие капитални проекти го зголемуваме квалитетот и безбедноста на нашата храна и помагаме на нашите земјоделци да станат поконкурентни на домашните и странските пазари, а на македонското земјоделство му овозможуваме да се трансформира во поконкурентно, поквалитетно и современо, задоволувајќи ги европските и светските стандарди.

Помагаме во развојот на домашното производство на храна, пред се, на нашите земјоделци за зголемување на квалитетот на нивните производи, а од друга страна, овозможуваме отворање на нови работни места и подобар пласман на нашите производи во странство“, рече премиерот Ковачевски.

Премиерот посочи дека Владата инвестира во сите сектори и дека со поддршка на земјоделството, се помага на државата да ја оствари евроинтеграциската визија.

img_8189

„Приоритетите на земјоделците ги ставивме на врвот на нашата агенда. Како ниедна Влада досега презедовме низа мерки со коишто застанавме партнерски со земјоделците и овозможивме олеснување на условите во кои работат. Станавме дел од нивните решенија, а не дел од нивните проблеми“, нагласи премиерот Ковачевски, кој порача дека само со заедничка работа можеме да ја однесеме земјата во ЕУ.

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, истакна дека договорот во износ од околу половина милион евра, кој денес ресорното министерство го потпишува со избраното консултантско партнерство составено од Глобалтек Десаролос, Коленко ДООЕЛ, Нју Вижен ДОО и Биро за Урбанизам Битола ДООЕЛ е поделен во три фази. Фазите вклучуваат избор на локација, урбанистичко планирање, физибилити студија, стратешки и бизнис план, проценки на влијанието врз животната средина и социјални аспекти, главен проект и финализирање на планот за управување со животната средина и социјалните аспекти.

„Овие откупно-дистрибутивни центри ќе бидат од суштинско значење за зајакнување на конкурентноста, пристап до меѓународни пазари и остварување повисоки награди, што пак би донело директни економски придобивки за регионот“ нагласи министерот Николовски.

img_8186

Новиот откупно-дистрибутивен центар во Ресен, предвидено е да се простира на површина од околу 10.000 м2, и да процесира околу 5.000 до 8.000 тони овошје.

Додека, откупно-дистрибутивен центар во Струмица ќе претставува клучен објект во регионот на интензивно производство на зеленчук за којшто е потребно складирање и ладење, сортирање, пакување или подготовка за преработка.

Координаторката на Проектот за модернизација на земјоделството од Светска Банка, Ивана Наумовска, претставувајќи го проектот, рече дека очекуваат да се испорачаат сите предвидени активности. Проектот за модернизација на земјоделството, како што нагласи Наумовска, се имплементира во рамки на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во вкупен износ од 50 милиони евра од кои 46 се заем од Светска Банка и 4 милиони се од ЕУ – ИПА грант којшто се само за подкомпонентата 2.3 – воспоставување на систем за управување со нус производи од животинско потекло.

Целта на проектот е да се подобри конкурентноста на земјоделскиот сектор во Република Северна Македонија и да се зајакнат капацитетите на државните институции во контекст на процесот кон пристапување во ЕУ.

Директорот на „Коленко ДООЕЛ“, Никола Битрак истакна дека се планира најмодерна технологија и одржливост од енергетски аспект, а тие ќе дадат се од себе во рок да се исполнат целите на договорот и земјоделството да биде на повисоко ниво.