Министерството за труд и социјална политика соопштува дека во согласност со Законот за празниците на РМ („Службен весник на РМ“ бр. 21/98 и 18/07), 8 април 2024 година (понеделник), Меѓународниот ден на Ромите, е неработен ден за припадниците на ромската заедница во Република Северна Македонија.
Истовремено, Министерството за труд и социјална политика на припадниците на ромската заедница во Република Северна Македонија им го честита Меѓународниот ден на Ромите.