Синоќа по наредба на судија на претходна постапка извршен е претрес во домот на членот на Советот на јавни обвинители Иџет Мемети во Тетово и претрес во службените простории на Советот на јавни обвинители.

Претресот е поради сомнеж дека Мемети заедно со врховниот судија, Наке Горгиев, имал влијание злоупотребувајќи ја позицијата член на Советот на јавни обвинители во случајот барање на мито за олеснителни околности.

Мемети е и поранешен министер за правда, уставен судија, државен советник во Владата и член на Државната изборна комисија.

Судијата Наке Георгиев вчера беше приведен, откако бил фатен со мито.