Веб сајтот “Have I Been Pwned” додаде речиси половина милион сметки украдени од малициозен софтвер RedLine во својата база на податоци.

Услугата за проверка на известувања за хакирање и хакирање на кориснички услуги/сметки, сега ви овозможува да проверите дали вашата е-пошта е една од 441.000-те сметки украдени за време на кампањата со малициозен софтвер RedLine.

RedLine е моментално најраспространетиот малициозен софтвер за кражба на информации и се дистрибуира преку phishing кампањи со малициозни документи, преку измами на YouTube и преку сајтови со warez / crack датотеки.

Откако ќе се инсталира, малициозен софтвер RedLine се обидува да украде колачиња, ингеренции, кредитни картички и информации што автоматски се пополнуваат во интернет прелистувачите.

Исто така, злонамерната програма краде податоци од VPN и FTP клиенти, паричници со криптовалути и може да презема софтвер и да извршува команди на заразени компјутери.

Податоците на RedLine, кои содржат 441.557 уникатни адреси на е-пошта, наводно биле украдени од корисниците на LastPass. Тие сега се додадени во базата на податоци Have I Been Pwned, така што корисниците знаат дали се изложени на ризик.

За жал, ако адресата на е-пошта на корисникот е наведена во дневниците за малициозен софтвер RedLine, не е доволно само да ја смените лозинката за поврзаната сметка.

Корисниците ќе треба да ги променат сите лозинки зачувани на нивните уреди, вклучувајќи корпоративни VPN и сметки за е-пошта и други лични сметки.

Конечно, ако е-поштата на корисникот е наведена како дел од базата на податоци на RedLine, тој треба да го скенира својот компјутер со антивирусен софтвер за да го пронајде и отстрани инсталираниот малициозен софтвер.