Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство со информација за јаболкопроизводителите, дека Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ја реализираше исплатата на дополнителните субвенции за предадено јаболко во откупен или преработувачки капацитет.

Вкупната исплата е во вредност од 203,3 милиони денари, исплатена до сметките на 1.955 земјоделски стопанства.

Како корисници на оваа мерка се земјоделските стопанства, кои се корисници на мерката за оддржување на постоечки јаболкови насади, и кои оствареното производство на јаболка во период од 15 септември 2022 година – 15 мај 2023 година, го имаат предадено кај регистрирани преработувачки капацитети, или кај регистриран откупувач, запишани во Регистарот на откупувачи на земјоделски производи.

Висината на директните плаќања по оваа мерка изнесува 3 денари по килограм.

Од 2023 година стартуваше новиот модел за субвенционирање, модел кој на земјоделците им гарантира брза и навремена исплата на субвенциите. Сите земјоделци на крајот од 2023 година добија авансна исплата на 30% од директните субвенции.

Сите јаболкопроизводители на крајот од 2023 година, ги добија авансните исплати на директните плаќања за оддржување на овошни насади и добија финансиска поддршка од 12.000 денари по хектар.

Поддршката за јаболкопроизводителите со нови мерки продолжува и во 2024 година, најавија од таму. Во програмата за финансиска поддршка на земјоделството е предвидена мерка, со која ќе бидат опфатени сите јаболкопроизводители, кои во периодот од 15 септември 2023 година – 15 јануари 2024 година, го имаат предадено своето производство во регистрирани откупувачки или преработувачки капацитети.

Според министерството, дополнително оваа година јаболкопроизводителите, како и сите земјоделци, добиваат 100% поддршка за зелена нафта. Пооддршката која од оваа година овоштарите за зелена нафта ќе ја добијат изнесува 12.000 денари по хектар.