Функционери на ДПМНЕ од Охрид, фатени со рацете во медот, заработија кривични пријави, за злоупотреба на службена положба и јавни набавки, истакнуваат од СДСМ.

„Кривична пријава доби В.Д. директорот на ЈП Охридски Комуналец Саше Најдески, кој се појавува на фотографии заедно со Христијан Мицкоски, а инаку е близок соработник на градоначалникот на Охрид Пецаков.

Тој и уште три лица како членови на комисијата за јавни набавки ги злоупотребиле и пречекориле дадените службени овластувања и го оштетиле јавното претпријатие Охридски комуналец за сума од 3.304.000,00 денари.

Иако знаеле дека цената на единствената понуда за набавка на булдожер е 5 пати повисока од пазарната вредност, на 17.01.2024 година склучиле Договор за набавка со правното лице НЕФИ ИК ДООЕЛ Охрид со што за околу 54.000 евра го оштетиле буџетот на ЈП Охридски Комуналец“, се истакнува во дописот од оваа партија.

Охридски комуналец неодамна, како што посочуваат од СДСМ, набави препарат на база на алги за 24.000 евра од фирма, чиј сопственик е донатор на ДПМНЕ.

Според владејачката партија, во ДПМНЕ нема никаква промена.

„ДПМНЕ беше и останува симбол на криминал и корупција, злоупотреби на парите на граѓаните“, велат од СДСМ.