Повеќе луѓе помлади од 50 години заболуваат од рак од кога било досега – а светските лекари не можат да сфатат зошто тоа се случува.

Како што објави Wall Street Journal, шокантната смрт на познатиот актер Чедвик Боузман во 2020 година, кој почина од рак на дебелото црево на 43-годишна возраст, се чини дека ја предупреди јавноста за растечкиот тренд за кој многу истражувачи предупредуваа една деценија порано.

„Ракот на дебелото црево беше „канаринец во рудникот““, вели епидемиологот Тимоти Ребек од Институтот за рак Дана-Фарбер во Бостон. Набргу потоа, се чинеше дека има експлозија на различни видови на рак, многу поврзани со или блиски до гастроинтестиналниот тракт: слепото црево, панкреасот, желудникот и матката.

Како што истакнува WSJ, инциденцата на рак на дебелото црево кај помладите луѓе значително се зголемила во последните децении, при што секој петти нов пациент со тип на рак е на возраст под 50 години, стапка која е двојно зголемена од 1995 година, според анализа на Американското здружение за рак.рак минатата година.

„Гледаме се повеќе млади луѓе кои не одговараат на класичното учење дека ракот е болест на старецот“, изјави за WSJ Моник Гери, медицински директор на програмата за рак во здравствениот центар Гранд Вју во Пенсилванија.

Една таква млада пациентка со рак е 27-годишната Меилин Кин, на која ѝ го отстраниле стомакот кон крајот на 2023 година, откако и бил дијагностициран рак на желудникот. Кин за медиумите изјави дека морала да го одложи полагањето на правосудниот испит бидејќи мозочната магла од хемотерапијата го отежнувала студирањето, ставајќи ги нејзините соништа да стане адвокат и да се пресели во Њујорк на чекање. Иако уште од тинејџерските години се бореше со стомачни проблеми, вклучувајќи рефлукс на киселина и горушица, Кин разбирливо беше изненадена кога и беше дијагностициран рак во нејзините 20-ти.

Ракот на дигестивниот тракт како нејзиниот се чини дека се јавува многу почесто кај младите отколку кај другите видови, и останува нејасно зошто. Имаше различни шпекулации за тоа што се случува таму, од истражување за исхрана, тежина… Една студија дури тврдеше дека е пронајдена врска помеѓу породувањето со царски рез и развојот на рак на дебелото црево на млада возраст.

Без оглед на причините, лекарите треба да се справат со напад на дијагнози на рак кај младите луѓе. Само неколку месеци откако Босеман почина во 2020 година, Американското здружение за рак почна да препорачува скрининг за рак на дебелото црево почнувајќи од 45-годишна возраст.