Или изборите ќе се оддржат на 21 јуни, или ќе се продолжи вонредната состојба, за да се дојде до нов датум за избори. Трето решение нема, дециден е професорот по Уставно право, Светомир Шкариќ.

-Ако нема договор изборите да се оддржат на 21 јуни, односно 22 дена по завршување на вонредната состојба, претседателот Стево Пендаровски ќе мора да прогласи нова вонредна состојба, кој ќе биде врзана за оддржување на изборите, вели Шкариќ за „Фокус“.

Професорот појаснува дека Уредбата за изборите е јасна, односно тие да се оддржат во рок од 22 дена од завршување на вонредната состојба.

-Нема опција за носење на нова уредба, а постоечката не може ниту да ја оценува Уставниот суд, бидејќи тој треба да ја оценува уставноста, а не законитоста на уредбите кои се со законска сила, појаснува Шкариќ.

Целoто интервју на проф. Шкариќ за Фокус на следниот ЛИНК