Силен земјотрес од над 5,3 степени според рихтер ја погоди македонско грчката граница во потегот на Лерин, Битола и Преспа.

Жителите се надвор на врнежливото време поради силниот удар кој траеше повеќе пд 6 секунди.

Потресот е почуствуван и во Скопје.

Потоа следуваа уште два земјотреса од 3.3 и 4.8 степени по рихтер.