Пожарот во Универзална сала е локализиран и нема опасност од негово ширење, а скопската Бригада за противпожарна заштита работи на догаснување.

Со брза интервенција но и со соодветна опрема, пожарот беше навремено изгаснат и не се прошири на соседните згради.

Од најголема помош во тешко пристапниот терен, во гаснењето на пожарот многу помогна и 45меатарската протипожарна скала набавена во време на поранешниот градоначалник Петре Шилегов.

Токму за оваа скала и нејзината набавка опозициската ВМРО-ДПМНЕ отвори наводен скандал во јавноста, но на крајот се покажа дека таа била набавена согласно сите законски норми.

Откако е донесена во Скопје, оваа 45метарска скала се има употребувано во неколку екстремно тешки услови на гаснење пожари.