Сношти силен земјотрес од над 5,3 степени според рихтер ја погоди македонско грчката граница во потегот на Лерин, Битола и Преспа.

Земјотресот предизвикал и значителна материјална штета, односно испукани се ѕидовите во неколку згради низ куќите и згрдите во Битола, а битолчани во паника ноќта ја поминаа надвор од своите домови. На „Твитер“ е објавена и снимка од надзорна камера, каде е регисриран моментот на земјотресот во Битола.