Советот за безбедност со предлог до владата да се забрани влез во Македонија на еден европратеник и неколку други лица. Според претседателот Пендаровски постојат сомневања дека дел од овие лица се поврзани со руската разунавачка служба.

Тој изјавата на бугарскиот министер Милков за репресиите во Македонија, ја нарече страшна и како што кажа единствено може да е точна ако мисли за времето 1941-44 година, а бугарскиот технички премиер го повика да ја посети Ваташа, местото каде се стрелани 12 младинци.