Во Шпанија е забрането да се вози автомобил или камион во зимска јакна. Казната за овој сообраќаен прекршок изнесува 200 евра.

Првата и најважна причина поради која се забранува возење со јакна е тоа што дебелата зимска јакна ги ограничува движењета на возачот за време на возењето и ја намалува оптималната реакција во итни ситуации.

Во Шпанија иста следува казна доколку возите и со шал околу вратот и зимски ракавици.