Цените на нафтата на светските берзи паднаа и минатата недела, четврта по ред, бидејќи трговците стравуваат дека новиот бран на COVID-19 во Европа би можел да го забави закрепнувањето на економиите од корона кризата, а се плашат да продаваат нафта од стратешките резерви.

Цената на барелот на лондонскиот пазар минатата недела падна за 4 отсто, на 78,89 долари, додека на американскиот пазар барелот падна за 5,8 отсто на 76,10 долари.

Пад на цените четири недели по ред не е забележан од март минатата година, а пред еден месец цената на барелот на лондонскиот пазар беше на највисоките нивоа во последните три години, а во САД во седум.

Притисокот врз цените е последица на заканата на Вашингтон да посегне по нафта од резервите. Владите на група водечки светски економии го разгледуваат предлогот на САД за продажба на нафта од стратешките резерви на координиран начин за да се запре растот на цените.

Што предизвика пад на цената на нафтата?

„Овие закани ги намалија цените на нафтата за околу 4 долари во последните недели и трговците веќе вклучија зголемување на цената на понудата од 100 милиони барели“, сметаат аналитичарите на Goldman Sachs.

Но, тие исто така сметаат дека продажбата би била само краткорочно решение за структурниот дефицит.

Цените на нафтата беа под притисок во петокот и поради веста за ново брзо ширење на COVID-19 во Европа.

Австрија стана првата земја што повторно одлучи да воведе целосно „заклучување“ за да се бори против новиот бран на зараза што може да го попречи економското закрепнување на регионот од кризата со коронавирусот.

Германија, најголемата европска економија, исто така предупреди дека коронавирусот може да доведе до целосно затворање.

„Пазарот (нафтениот) сè уште е во основа во добра позиција, но блокадите сега се очигледен ризик… доколку другите земји го следат примерот на Австрија“, рече Крег Ерлам од OandA.

Нафтените пазари се попречени од зајакнувањето на доларот во последните денови, што ја намалува куповната моќ на имателите на други валути, а со тоа и побарувачката на нафта.

На валутните пазари, вредноста на доларот во однос на кошницата од шесте најважни светски валути порасна минатата недела, четврти пат по ред, за 1 отсто, достигнувајќи го највисокото ниво во последните 16 месеци бидејќи високата инфлација може да се стегне монетарната политика.што се очекуваше.

А тоа, пак, би го забавило закрепнувањето на најголемата светска економија од корона кризата, а со тоа и побарувачката за енергија.

Цената на барелот на лондонскиот пазар од почетокот на годината порасна за околу 50 отсто, благодарение на закрепнувањето на побарувачката на нафта поради закрепнувањето на економиите, но и на одржувањето на производството на ОПЕК под нивото пред пандемијата.