Хуморот и сатирата се форми на комуникација кои спаѓаат во општо-човечкото универзално право на слобода на говор. Сепак, прикриениот сарказам и претставен како сатира, кој не секогаш се разбира како таков, туку се сфаќа како порака дека се прави нешто незаконски и лошо (во случајот теренска вакцинација против ковид), не е ништо друго туку антиваксерски пост насочен против јавното здравје, пишува Вистиномер.мк.

Објава на Фејсбук која се однесува на дел од процесот на вакцинација против ковид-19 може да биде опасна по јавното здравје, затоа што, иако е напишана на специфичен јазик, содржи невистини, поточно дезинформира, пред сè, поради контекстот што недостасува.

Целата анализа на  Вистиномер.мк.