Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, заедно со извршниот директор на ЦЕС, д-р Карл Филип Хигин, го потпиша договорот за имплементација на четирите системи за наводнување по долината на реката Вардар како дел од програмата за наводнување на Северна Македонија. Историски проект во водоснабдувањето вреден над 100 милиони евра, кој обезбедува наводнување нови 13.650 хектари земјоделско земјиште.

417465679_913749630118874_6685104437473712572_n

„Наводнувањето на земјоделското земјиште е главниот основ за квалитетно домашно земјоделство. Нема квалитетен род без наводнување. Токму затоа наводнувањето е еден од клучните сектори во рамките на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Како Министерство и Влада, постојано сите овие години посветено работиме во модернизирање на националниот систем за наводнување на земјоделското земјиште градејќи нови и реконструирајќи ги постојните системи за наводнување на земјоделското земјиште. Чест ми е што денес имам можност да потпишеме нов договор за консултантски услуги преку кој почнуваме со реализација на нови четири значајни капитални инвестиции во водоснабдувањето обезбедувајќи сигурно наводнување нови 13.650 хектари земјоделско земјиште“, рече Николовски.

417529378_913749546785549_1698687073263154175_n

Важна е, според него, и историски до сега најголема капитална инвестиција во водоснабдувањето вредна над 100 милиони евра.

„Овие четири системи за наводнување се дел од програмата за наводнување на Северна Македонија и се протегаат по сливот на реката Вардар. Станува збор за хидросистемот ‘Лисиче’, систем што ги опфаќа земјоделците од општините Велес и Чашка и би обезбедил наводнување 3.650 хектари земјоделско земјиште. Потоа хидросистемот ‘Пепелиште’, кој ги опфаќа земјоделците од општните Неготино и Демир Капија, со наводнување површини од 3.000 хектари. Третиот важен проект е хидросистемот ‘Страиште’, кој ја опфаќа општина Валандово, наводнувајќи земјоделска површина од 1.500 хектари. Четвртиот проект е хидросистемот ‘Конско’, кој опфаќа наводнување на 5.500 хекатари земјоделско земјиште од општините Гевгелија, Богданци и Дојран“, додаде Николовски.

420521952_902100551919361_731300105696729242_n417434015_913749750118862_3597115487911258234_n