1944 Основана е Република Исланд, со што завршила унијата меѓу таа островска земја и Данска.
1947 Прогласена е независноста на Република Бурма, дотогаш британска колонија.
1967 Владата на Народна Република Кина објави дека изврши прва експлозија на атомска бомба.
1971 САД и Јапонија потпишаа спогодба со која островот Окинава ѝ е вратен на Јапонија.