Она што сака да го прикрие Мицкоски е дека тука не станува збор за големината на неделото, т.е. прекршокот, туку за него како морален пример, а уште повеќе за порака какво ќе биде неговото владеење ако тој биде иден премиер 

Членството на ВМРО-ДПМНЕ изминатата ноќ имаше тешка задача на социјалните мрежи да го правда лидерот на партијата Христијан Мицкоски, кој беше фатен како не ги почитува пропишаните мерки против епидемијата ,т.е. седеше во поголемо друштво во затворен дел од ресторан, место да седи на терасата. Доблесен бил, ја признал грешката. Човечки било да се згреши, важно е дека никому не нанел штета, пишуваа неговите придржувачи.

Да, човечки е да се згреши, но не е лидерски, па и под нивото на многу граѓани во земјата. Некои од нив три месеци седат дома и се мачат со изолацијата, особено постарите од 60 години кои најмногу што можеа да направат беше да отидат до самопослуга.

А, не е ни грешка, туку очигледно непочитување на мерките, и тоа не првпат, туку очигледно по навика. Да се тврди, пак, дека е доблесно што си признал, откако беше фатен на камера, е навреда за сечија интелигенција. Во извинувањето објавено на полноќ Мицкоски уште вели дека не е лицемер, па едно да зборува пред камера, а друго зад неа. За некој што ги почнува сите прес-конференции со тоа колку не се почитуваат мерките, колку е неспособна владата да ги спроведе и каква катастрофа ни се случува со корона вирусот, всушност врв на лицемерие е да биде фатен како го прави спротивното.

И она што сака да го прикрие Мицкоски е дека тука не станува збор за големината на неделото, т.е. прекршокот, туку за него како морален пример, а уште повеќе за порака какво ќе биде неговото владеење ако тој биде иден премиер. Бидејќи тоа што се случи синоќа не беше само грешка околу протоколот за седење во ресторани, не беше само нивно непочитување, туку и однос кон надлежните служби, кон инспекторите кои си ја вршеа работата, кон МВР, кон државата, кон здравствените работници, кон граѓаните, а пред се кон власта, бидејќи пораката беше – јас сум над сите вас, јас не морам ништо да почитувам, јас сум недопирлив, за мене законите не важат, јас си имам приватна полиција…

Ако во една куќа таткото и мајката се недомаќини, какви ќе бидат децата, го запраша вчера една сограѓанка Мицкоски. За да може секој ден да им држи на сите лекции, основно е самиот да го почитува тоа што го пропагира во јавноста. Граѓаните веќе немаат нерви за доблест да се признаваат грешките, особено сега кога сме соочени со здравствена катастрофа што надоаѓа.

Целата колумна на Слободанка Јовановска за Независен на следниов ЛИНК.