Институтот за економија и мир секоја година прави листа на најбезбедни и најмирољубиви држави во светот… На тој т.н. Глобален индекс на мир (GPI – Global Peace Index), почнувајќи од 2017 година, нашата држава напредува секоја година… На листата на држави од Западен Балкан стоиме најдобро, а во однос на државите од екс Југославија од нас се подобри само Словенија и Хрватска…

Еве како одел прогресот на Македонија во последниве шест години:

2017 – 103
2018 – 87
2019 – 65
2020 – 62
2021 – 40
2022 – 36
За најбезбедна држава во светот се смета Исланд, а на последните три места на оваа листа од 163 држави се Сирија, Јемен и Авганистан… Кина се наоѓа на 89-тото место, САД се на 129-то, а Русија на 160-то место!

Извор: 2022 Global Peace Index – Vision of Humanity