Парламентарното мнозинство предводено од СДСМ на вчерашната собраниска седница го усвои Законот за младински додаток кој поттикнува вработување на младите лица во дејностите на производството по завршување на средното образование.
Законот обезбедува месечна исплата од 3.000 денари на млади вработени лица до 23 години кои се вработени во производните дејности, се самовработени, вработени се преку приватна агенција, како и за младите индивидуални земјоделци, рече денеска на прес-конференција Мери Лазарова, пратеничка од СДСМ.

Оваа мерка овозможува подобрување на животниот стандард на младите, но и ја стимулира атрактивноста на стручните занимања, за кои на пазарот на трудот постои голем интерес.

На овој начин истовремено им се излегува во пресрет и на потребите на работодавачите со соодветно квалификувана работна сила, која тие ја бараат меѓу стручно образованите млади луѓе.

СДСМ преку конкретни мерки наменети за младите создава подобри услови за унапредување на стандардот и можности младите својата иднина да ја градат во Република Северна Македонија.

Младинскиот додаток заедно со мерките за стимулирање на интересот за дуално, односно стручно образование, зголемениот фонд на Оперативните мерки за вработување кои вклучуваат тренинзи и оспособување на младите за профили кои се барани на пазарот, во огромна мерка им отвора шанси за вработување на младите.

Како одговорна партија, остануваме посветени на реализација на мерките што значат вистинска грижа за младите, порача Лазарова.