петок, декември 8, 2023

Дополнителни 1.000 стечајци ќе бидат материјално обезбедени

Собранието денеска ги изгласа измените на ,,Законот за стечајци'', на предлог на Министерството за труд и социјална политика. Дополнителната заменик министерка од СДСМ, Санела Шкријељ...

Семејствата чии домови беа уништени во пожарот во Шуто Оризари ќе добијат финансиска помош...

На денешната седница Владата на Северна Македонија го задолжи Министерството за труд и социјална политика да додели финансиска и друга помош за семејствата чии...

Реално платите растат во сите сектори, повеќе пари завршуваат кај граѓаните

Почнувајќи од декемвриската плата, работниците со најниски примања земаат минимална плата од 14.500 денари што е зголемување од 60 отсто споредено со 2017 година. Стотина...

За 2,5 години, реконструирани над 60 улици во Ѓорче Петров

Актуелната локална власт за две и пол години успеа да реконструира над 60 улици на територијата на Општина Ѓорче Петров. Реновирана е улицата Алекса Демниевски...

Во тек се вкупно четири јавни повици за давање во закуп на земјоделско земјиште...

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство информира дека се во тек вкупно четири јавни повици за давање во закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост. Последниот ден за поднесување...

Започна проектот за изградба на локални патишта и улици во општините во должина од...

Реализацијата на капиталните инвестиции во 2019г достигна високи 86 отсто. Или по сектори 1. Гасификација 94% 2. Железница 82% 3. Комунална инфраструктура 63% 4. Социјални станови 100% Реализацијата на...

Два пати повисока во однос на 2014 г: Просечната цена на откупен килограм тутун...

Просечната откупна цена за килограм тутун од реколтата 2019-та изнесува 222,5 денари за килограм и е речиси два пати повисока во однос на 2014...

Локални патишта во должина од 270 километри ќе бидат изградени или санирани

Локални патишта во должина од 270 километри ќе бидат изградени или санирани со проектната документација што 78 општини ја добиват од Министерство за финансии....

Од февруари нов раст на платите на вработените во здравството

Од следниот месец, февруари, повисоки плати добиваат вработените во здравството. Тоа значи повисоки плати за специјалистите за 25%, општите лекари 15%, медицинските сестри 10%,...

Социјалната помош порасна за 300%

Денес, повеќе ниту едно дете не живее во институциите во Република Северна Македонија! Сите се преселени во мали групни домови, односно во места каде им...

Последни вести

Избор на уредникот