По спроведена анализа и истражување на јавното мислење, Фондацијата Конрад Аденауер издаде публикација „Ставови и перцепции за војната во Украина“, при што резултатите покажаа дека 55,2 проценти од испитаниците во земјава немаат разбирање на мотивите на Русија да започне воени дејствија во Украина. Највисоко ниво на неодобрување на руската воена агресија има кај симпатизерите на ДУИ со 64,3 отсто, додека највисоко ниво на одобрување на руската воена агресија има кај симпатизерите на Левица со 56,1 процент.

– По ДУИ следуваат симпатизерите на Алијанса за Албанците со 61,85 отсто, кои не ја одобруваат руската воена агресија, СДСМ со 55,8 проценти, симпатизерите на Алтернатива со 53,3 отсто, на ВМРО-ДПМНЕ 52,6 проценти и на БЕСА 44,4 отсто, покажува анкетата.

Анкетата, како што информираат од Фондацијата вклучува 1 121 испитаник, со почитување на клучните демографски карактеристики, односно пол, возраст над 18 години, образование и етничка припадност; географската избалансираност; партиско-политичка афилијација на испитаниците. Спроведено е во средината на ноември оваа година од страна на Институтот за политички истражувања – Скопје (ИПИС).

– Публикацијата е составена од теоретска анализа и од испитување на јавното мислење и има за цел да ја расветли позицијата на институциите на Северна Македонија, на клучните политички партии и политичари, како и на јавноста во целина во врска со оваа тема, додаваат од Фондацијата.

Од вкупниот број испитаници, 88,4 проценти одговориле дека војната во Украина им предизвикала негативни чувства, односно чувство на страв, шок, неверување, така, гнев. Поради војната во Украина, 49,5 отсто од испитаниците изјавиле дека нивната лична безбедност и безбедноста на државата е влошена.

Согласно податоците, 61,2 проценти од испитаниците не ја оправдуваат помошта во оружје и опрема што Северна Македонија и ја дава на Украина и исто така, 61,6 отсто од испитаниците не ги оправдуваат економските санкции на Северна Македонија врз Русија.

Испитаниците сметаат дека војната во Украина има големо влијание на зголемените цени на електрична енергија, горивата, прехранбени производи, како и нивото на инфлација во Северна Македонија. Од вкупниот број испитаници, 34,5 проценти изјавиле дека војната ќе заврши со отстапување на дел од територијата на Украина на Русија.

– Споредбата на одговорите од првиот дел со одговорите од овој дел упатува на заклучокот дека граѓаните ја осудуваат руската воена агресија врз Украина, но покажуваат резервираност во врска со вмешувањето на Северна Македонија преку помош во оружје и опрема за Украина, како и преку економски санкции врз Русија, се вели во извештајот.