Што ново ќе донесат годинашните (предвремени) парламентарни избори? И дали воопшто ќе донесат нешто што досега не сме виделе во овдешните изборни циклуси?

Она што ќе остане стандардно веќе сега е познато: валканата кампања и меѓусебните обвинувања веќе се во полн ек. Наскоро ќе бидеме бомбардирани и со прилично наивни, до граница на глупавост, изборни спотови и платена политичка пропаганда.

Нема да изостанат ниту самофалбите, па и (не)реалните ветувања за она веќе фамозно „подобро утре“, кое никако нема да го дочекаме. Веројатно ќе слушаме уште „нелегално прибавени, лепени, сечени и монтирани бомби“. Ќе се нагледаме партиска валкана долна облека.

Сето тоа, се разбира, е фолклор на секое (особено овдешно) предизборно и изборно време. Дури и да се реформираше изборниот систем, како што не се реформира, немаше да има некои поголеми разлики во основните изборни резултати, а уште помалку во перцепцијата на политичката битка.

Прочитајте ја целата колумна на Ѕвездан Георгиевски на следниов ЛИНК