Денес, понеделник, 20 јануари, се навршуваат точно 20 години од смртта на Славко Јаневски (Скопје, 11.01.1920 – Скопје, 20.01.2000). Пред десетина дена, на 11 јануари, се навршија сто години од неговото раѓање. Тој 11 јануари само еден портал (и со бројки: 1) го објави овој податок во рубриката „На денешен ден“.

Никој не положи цвеќе на неговото вечно почивалиште. Или барем на неговиот споменик во паркот „Жена-борец“. Ниту една телевизија не направи обид да направи барем еден прилог и да потсети на големиот јубилеј. Министерството за култура на Република Северна Македонија, кое, нели, (би требало да) се грижи за културното наследство, не прати никакво известување, ниту, пак, најави некакви активности за обележување на јубилејот. Собранието на Република Северна Македонија очигледно има попаметна работа. Техничката влада и онака е техничка и се занимава со шпионирање на администрацијата…

Не очекувам дека и денес, на 20-годишнината од смртта на нашиот великан, кој било ќе направи што било за да ја поттикне колективната меморија и, ако ништо друго, барем да потсети на гранката на која денес седиме. Евентуално, и тоа само евентуално, во некоја рубрика од типот на „На денешен ден“ ќе го забележи овој ноторен податок.

Но, ајде да не бидеме сосема неправедни. Градот Скопје најави дека на следната седница на Советот ќе ја прогласи 2020 година како година на својот истакнат сограѓанин. Нема или барем јас немам информации кога оваа седница ќе се одржи. Како и да е, најавени се повеќе активности: голема изложба за животот и делото на Јаневски, именување на една улица со неговото име, именување на еден клон на Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ со неговото име…

 

Koлумната на Ѕвездан Георгиев во целост прочитајте ја тука