Знам дека сите денеска ќе се занимаваат со нешто друго, ама, еве, јас ризикувам и да бидам погрешно сфатен, а и самиот да „дувнам на јогурт“, за секој случај…

Имено, по информацијата објавена вчера вечерта, дека на групата „Јавна соба“ која оперира преку руската социјална мрежа „Телеграм“, по пат на „новинарско истражување“, е откриено дека се наоѓа и телефонскиот број на Сашо Мијалков, работата, наеднаш, почнува да „смрди“ повеќе одошто е вознемирувачката непријатност на самиот скандал за споделувањето на тинејџерски фотографии со непристојна содржина помеѓу илјадниците членови на ова дигитално, недозреано друштво составено од наши деца.

Бидејќи изворот на таа вест е порталот „Лидер“, а тоа со новинарството – а уште помалку со „истражувачкото новинарство“ – има врска колку што во синџирот на (новинарска) еволуција мајмунот има врска со човекот, мора да се предупреди на крајна внимателност во понатамошното третирање на различни аспекти на оваа афера и потеклото, членовите и администрирањето на групата на „Телеграм“.

Дали Мијалков имал или немал свој „акаунт“ во таа група, ќе го покаже истрагата што се води во МВР. Но кога во една реченица ќе го ставите „Лидер“ и „руска социјална мрежа“, не знам зошто, но почнува да се шири незапирлива комуникациска смрдеа, како онаа од балканското ѓубре со потекло од италијанската мафија.

Целата колумна на Сашо Орданоски за Цивил Медиа на следниот линк.