Дел од колумната на Сашо Орданоски за Цивил Медиа:

Кога дури и необично повлечената американска амбасадорка најде за потребно да им се придружи на своите европски дипломатски колеги во сугерирањето дека овој, несовршен, предлог на Законот за јавно обвинителство треба да се донесе што побрзо, пред изборите, тогаш е јасно дека опозицијата по којзнае кој пат се наоѓа во истата ситуација како со години наназад: никако не успеваат да ги антиципираат потезите на меѓународната заедница, за да се обидат со своето политичко поведение да им парираат на конструктивен и продуктивен начин.

А темата на која инсистираат странците е иста со години – нема „затворање“ на процесуираните случаи за криминал правен за време на претходната власт, па макар за нов јавен обвинител да дојдат двете тела во едниот правосуден дух на брачниот пар Маневски, а Катица Јанева да биде протерана на Островот на змиите во Преспанското Езеро!

Опозицијата, сепак, нема да гласа за Законот, бидејќи сега е веќе предоцна за менување на нивните ставови. Тие се надеваат на победа на изборите, за да изгласаат „свој“ закон. Очекуваат дека, доколку се случи тие да ја формираат следната влада, меѓународната заедница ќе си „легне на брашно“ и ќе го прифати „свршениот чин“ на запирање на „прогонот“ на десетици функционери на опозицијата кои се дел од процесите на некогашното СЈО. За тоа ќе треба извесна „чадна завеса“ за што не кријат дека ќе уприличат и нови театрални апсења, почнувајќи од Заев.

Целата колумна на Цивил Медиа на следниот линк.