Мандатарот за состав на влада и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски на прес-конференција ги соопшти имињата за кадровските решенија во новата влада од коалицијата „Твоја Македонија“, што вечерва беа потврдени од Извршниот и Централниот комитет на партијата. Тој рече дека нивна работа е да се врати Македонија на народот и дека доаѓаат убави времиња за народот.

„Го немаме луксузот да не се успее, ниту пак да се прават репризи на минати владеења каде ќе се загуби врска со единствениот суверен, народот. Во овие луѓе кои ги предлагам имам голема надеж и не чека мнпогу работа. Мора да ги засукаме ракавите оти состојбите се очајни“, изјави Мицкоски.

Тој ги соопшти имињата на новите министри во македонската Влада.

Министер за транспорт и потпретседател на Влада – Александар Николоски

Министер за одбрана – Владо Мисајловски

Министер за финансии – Гордана Димитриовска Кочоска

Министер за надворешни работи и надворешна трговија – Тимчо Муцунски

Министер за локална самоуправа – Златко Перински

Министер за информатичко општество и дигитална трансформација – Стефан Андоновски

Министер за спорт – Борко Ристовски

Министер за енергетика, рударство и минерални суровини – Сања Божиновска

Министер за земјоделие, шумарство и водостопанство – Цветан Трипуновски

Министер за култура и туризам – Зоран Љутков

Министер за внатрешни работи – Панче Тошковски

Министер за образование и наука- Весна Јаневска

Министер за политички систем – Љупчо Димовски

Министер задолжен за односи меѓу заедниците – Иван Стоилковиќ

Министер задолжен за интеграција и имплементација на Декадата на Ромите – Шабан Салиу

Мицкоски на прес-конференцијата рече дека ќе биде тешко, но дека ако требало да биде лесно ќе бил некој друг, а не ВМРО-ДПМНЕ.