Независниот панел составен од светски лидери ги прекори глобалните лидери за бавното дејствување и филозофијата „да се причека“ и повика на големи промени за да не се случи повторно ваква пандемија

Пандемијата на Ковид-19 беше катастрофа што може да се спречи и не мораше да чини милиони животи ако светот реагираше побрзо, според независен панел на високо ниво, кој ги прекорува глобалните лидери и повикува на големи промени за да ѝ се стави крај и да се обезбеди да не може да се повтори.

Извештајот на панелот, со кој претседаваше поранешната новозеландска премиерка Хелен Кларк и Елен Џонсон Сирлиф, поранешна претседателка на Либерија, најде „слаби врски на секоја точка од синџирот“. Се наведува дека подготовката била неконзистентна и недоволно финансирана, алармниот систем бил премногу бавен и премногу кроток, додека Светската здравствена организација со премала моќ. Тој констатира дека одговорот ги влошил нееднаквостите. „Глобалното политичко лидерство беше отсутно“, се вели во извештајот.

Кларк го опиша февруари 2020 година како „месец на изгубена можност да избегне пандемија, бидејќи толку многу земји избраа да чекаат и да видат што ќе се случи“.

„Некои, сè додека не почнаа да се полнат креветите во болниците, не преземаа поголема акција“, рече таа. „И тогаш беше доцна за да се избегне влијанието на пандемијата. На глобално ниво, здравствените работници беа тестирани до нивните граници и стапките на инфекции, болести и смрт се зголемија и продолжуваа да се зголемуваат“.

Сирлиф рече: „Ситуацијата во која се наоѓаме денес можеше да се спречи. Избувнување на нов патоген, Сарс CoV-2 стана катастрофална пандемија што досега уби повеќе од 3,25 милиони луѓе и продолжува да ги загрозува животите и егзистенцијата низ целиот свет. Тоа се должи на огромен број неуспеси, празнини и доцнења во подготвеноста и одговорот. Ова делумно се должеше на неуспехот да се научи од минатото“.

Мора да се преземат итни мерки, рече таа. „Постојат многу прегледи на претходните здравствени кризи кои вклучуваат разумни препораки. Сепак, тие седат да собираат прашина во подрумите на ОН и на владините полици… Нашиот извештај покажува дека повеќето земји во светот едноставно не беа подготвени за пандемија“.

Извештајот е нарачан од генералниот директор на СЗО на иницијатива на земјите-членки, кои се јавија на Светското здравствено собрание во мај минатата година за непристрасен преглед на она што се случило и што може да се научи од пандемијата.

Панелот повикува на радикални промени за да се соберат шефовите на држави заедно за да ги надгледуваат подготовките за пандемија, обезбедувајќи финансии и алатки што им се потребни на светот. Тие сакаат СЗО да се движи побрзо и со подобри ресурси. И тие сакаат обврска сега од лидерите на богатите земји да обезбедат вакцини за остатокот од светот.

Во извештајот се вели дека Кинезите го откриле и идентификувале новиот вирус веднаш кога се појавил на крајот на 2019 година и дадоа предупредувања што требаше да бидат земени предвид.

„Кога ќе се вратиме на тој период кон крајот на декември 2019 година, клиничарите во Вухан дејствуваа брзо кога препознаа лица во кластери на пневмонија кои не беа нормални“, рече Сирлиф.

Во Вухан беше испратено предупредување за потенцијално нов вирус, кој „брзо го собраа соседните области, земји, медиуми – на интернет-страница за пријавување на болести – и СЗО“, рече таа.

„Ова ја покажува користа и брзината на известувањето за отворен извор, но тогаш системите што требаше да ја потврдат и да одговорат на ова предупредување беа премногу бавни. Системот за тревога не работи со доволна брзина кога се соочува со брз респираторен патоген“. ”

СЗО „беше попречена и не беше помогната од меѓународните здравствени регулативи и процедури“, рече Кларк. Прописите што регулираат кога СЗО може да прогласи јавен здравствен вонреден случај од меѓународна грижа беа донесени во 2007 година. Тие го обврзуваат СЗО за доверливост и проверка, спречувајќи брза акција и им забрануваат на земјите непотребно да ги затвораат своите граници против трговијата.

Секој ден се брои, соопшти панелот, кој смета дека вонредната состојба може да се прогласи до 22 јануари, наместо до 30 јануари, како што се случи.

За време на „изгубениот месец“ февруари, земјите требаше да се подготвуваат. Некои претрпеа и претрпеа далеку помалку. „Земјите со амбиција агресивно да го ограничуваат и сопираат ширењето кога и каде и да се случи, покажаа дека тоа е можно“, се вели во извештајот.

Некои земји ја „девалвираа и разоткриваа“ науката, негирајќи ја сериозноста на болеста. „Ова имаше смртоносни последици“, рече Кларк. „Ова е надополнето со недостаток на глобално лидерство и координација на геополитичките тензии и национализмот, ослабувајќи го мултилатералниот систем, кој треба да дејствува за да го одржи светот безбеден“.

Извештајот препорачува создавање на „глобален совет за здравствени закани“, кој ќе го водат шефови на држави, за да се задржи вниманието на заканите од пандемии помеѓу итни случаи и да се обезбеди колективно дејствување. Се повикува на специјална седница на Генералното собрание на ОН оваа година за да се договори политичката декларација. СЗО мора да има поголема моќ и повеќе финансирање, додека нејзините регионални директори и генералниот директор треба да служат само еден мандат од седум години.

Панелот вели дека е „длабоко загрижен и вознемирен“ за сегашните високи стапки на пренесување на вирусот и појавата на варијанти. Секоја земја мора да ги преземе неопходните мерки за спречување на ширењето, се вели во извештајот. Земји со високи примања со доволно вакцини нарачани за свои потреби мора да се посветат на обезбедување на најмалку 1 милијарди дози до 1 септември на Ковакс, иницијатива поддржана од ООН за добивање вакцини во 92 земји со ниски и средни примања и повеќе од 2 милијарди дози средината на 2022 година.

Земјите од Г7 мора да обезбедат 60% од 19 милијарди американски долари потребни за вакцини, терапевтика, тестови и зајакнување на здравствените системи, а остатокот од Г20 и другите нации со високи примања СЗО и Светската трговска организација мора да ги обединат земјите што произведуваат вакцини и производителите за да помогнат во зголемувањето на производството низ целиот свет – и ако ништо не се случи, тогаш треба да се појави откажување на правата од патентите за кое повикаа земјите со среден приход и САД го поддржаа тоа. (Според агенциите)

Извор: Независен