Пресврт во 90-та минута…
Се истрчаа многумина како ‘прле пред магаре’…
Почнувајќи од Hristijan Mickoski и Antonio Miloshoski
ОБЈАВЕН Е ФРАНЦУСКИОТ ДОКУМЕНТ
Планот на Макрон предвидува првата меѓувладина конференција да биде на 23 јуни, а втората откако Бугарите ќе влезат во Уставот…
Советот на ЕУ договори финален документ кој содржи рамка за преговори за пристапување на Македонија во ЕУ, како и декларација за отворање на првата Меѓувладина конференција со Скопје…
Од документот јасно се гледа дека ништо од досегашната официјална бугарска позиција не фигурира во предлог-одлуката на Европскиот совет за почеток на преговори со Македонија…
Ниту еден од бугарските услови наведени во Рамковниот став од 2019 година не се појавува во предлог-одлуката на Европскиот совет за почеток на преговори со Македонија за членство во Европската унија. Единствено условот, кој не е дел од Рамковниот став и кој е објавен во 2021 година, за вклучување на Бугарите во уставот на Македонија, се гледа во заедничкиот став на Советот…
Петков дозволил ЕУ да започне преговори со Македонија!
Предлог-одлуката се однесува и на два дополнителни билатерални документа од кои вториот ќе се однесува на формулацијата за македонскиот јазик.
„Другиот билатерален документ што најверојатно ќе биде објавен се однесува на формулацијата на таканаречениот македонски јазик, што значи и негово де факто признавање.“
Извор:
Бугарска агенција БГНЕС

ФБ статус на Ацо Лукароски