Се подвизуваше во втората половина на 11 век на Осоговските Планини, на местото наречено Сарандопор во една пештера.

На тоа место подоцна подигна црква еден друг подвижник, Теодор од Овче Поле, на кого свети Јоаким му се јави во сон.

Од моштите на преподобниот Јоаким потоа низ вековите се случуваа многубројни чуда.