На 4 август 1936 година генералот Јоанис Метаксас прогласи фашистичка диктатура во Грција.

Режимот на Метаксас ја забрани употребата на македонскиот јазик и истовремено изврши апсење на голем број Македонци, поради изразување на националните чувства.