На 31 март во 1889 година во Париз свечено е отворена за посетители Ајфеловата кула, челична конструкција висока 320 метри, што ја проектирал Густав Ајфел. Тоа е највисоката градба во Париз и меѓу најпрепознатливите симболи во светот. Кулата е висока 300 метри, што одговара на околу 75 ката. Заедно со 24 метарската антена, структурата е висока 324 метри што одговара на околу 81 спрат.