На денешен ден е роден Јуриј Алексеевич Гагарин (9 март 1934 – 27 март 1968) — советски космонаут кој на 12 април 1961 година за прв пат во историјата на човештвото се вивнал во вселената и бил прв човек кој ја прелетал Земјата околу нејзината орбита. По летот, кој траел 108 минути, тој се спуштил јужно од Саратов. Гагарин загинал во авионска несреќа во 1968 година.